tecknad gubbe som håller i en handduk

Regler för bastubad på ÅMK

Bastuns budord

Värderingar på ÅMK:s Bastugille/bastuflotte/bastu?

☆ Är en plats för att främja bastuns hälsofrämjande effekter
☆ Är en plats där alla ska trivas och känna sig trygga
☆ Är en plats för gemenskap och glädje
☆ Är en plats där vi visar varandra extra respekt och hänsyn
☆ Är en plats där vi är hjälpsamma och håller ordning själva
☆ Är en plats där bastuvärden bestämmer hur mycket vi kan elda (?)
☆ Vi bastar inte berusade. Om du vill, ta ett glas efteråt på bryggan eller i brygghuset.

Syfte

ÅMK har skapat en hälsofrämjande plats, sommar som vinter, med bastu och kallbad. Vår enkät 2022 visade att 87,5 % av medlemmarna som svarade var positiva till att ÅMK skulle införskaffa en bastu.

Syftet är att vår bastuflotte blir en rofylld plats, upplevelse och ett centrum för samhörighet, möten som ger glädje, energi och magi. Att den blir ytterligare en träffpunkt för våra medlemmar där relationsbroar stärks och förenar oss.

ÅMK Bastuförenings policy mot sexuella- och övriga trakasserier (text från Tantos bastu)

Alla våra besökare – både medlemmar och gäster – har rätt att känna sig trygga i bastun och på hela området. Här möts vi med respekt och hänsyn, i det hälsofrämjande bastubadandet och det goda samtalet. Trakasserier kan handla om etnicitet, religion, funktionsnedsättningar, kön etc och är sårande, obehagliga och skrämmande – oavsett förövarens uppsåt.

En person behöver alltså inte avsiktligt mena illa, det kan ändå landa väldigt fel hos mottagaren. Någon var kanske oinsatt eller tanklös, en annan försökte flirta, en tredje sa något som ett skämt. Det som avgör om det är trakasserier eller inte är hur det upplevs för mottagaren, det vill säga den som drabbas. Det är vanligt att en blir överrumplad, stum eller generad när man utsätts för grov kränkning och trakasserier. Därför kan det vara svårt att säga ifrån och markera i stunden. Eller så blir en rädd för att förövaren ska bli arg.

Det som avgör om det är trakasserier eller inte är hur det upplevs för mottagaren

Om den som är bastuvärd eller en annan besökare ser eller hör något som skulle kunna vara kränkande eller trakasserier kan man börja med att fråga den utsatta: Är du okej? Jag tyckte det lät lite konstigt, hur kändes det där för dig? Det kan hjälpa den som blivit utsatt att säga ifrån eller försvara sig mot påhoppet. I andra situationer är kränkningen så tydlig och grov att inga frågor behövs, då kan man som utomstående hjälpa till och stötta direkt.

Sexuella trakasserier är kränkningar och trakasserier av sexuell natur. Det kan handla om grova sexuella handlingar, men också om mer subtila saker som att visa upp sin nakenhet på ett ovälkommet sätt, eller att ta på någon annans kropp utan tillåtelse, kommentera, skämta, ge sexuellt anspelande blickar eller förslag. Generellt i samhället drabbas unga kvinnor och hbtq-personer oftare än andra, så det kan vara klokt att vara extra försiktig och nästan överdrivet korrekt, både med vad vi gör och säger till varandra under passen.

Om det trots allt uppstår situationer där en besökare i bastun känner sig trakasserad eller otrygg bör hen – om den kan – prata direkt med förövaren, eller med den som är ansvarig värd för passet där det inträffade, eller maila styrelsen genom detta formulär. Det är bra att höra av sig även om man har lyckats agera själv och tycker att ärendet är avslutat, för vi kan komma se mönster som en enskild drabbad kan ha svårt att upptäcka. Allt hanteras med diskretion. Är trakasserierna allvarliga och/eller upprepade kommer Styrelsen ta ärendet vidare – diskret – och kan varna och/eller stänga av en enskild medlem som inte följer föreningens värdegrund. Är trakasserierna direkt brottsliga bör den drabbade ta kontakt med polisen och göra en anmälan. Informera i så fall gärna styrelsen om detta. ÅMK bastuförening och styrelse kan komma att dokumentera det inträffade för framtiden, men i så fall helt anonymiserat.

Styrelsen, ÅMK (Text vänligen från Tanto Bastuförening)